Sok z arbuza i lilaka pospolitego

Która Księżniczka nie kocha różowego? Ja takiej nie poznałam jeszcze.
A moje Księżniczki uwielbiają różową barwę, i to pod każdą postacią. Różowy, pachnący i przepyszny sok zaskarbił sobie szczególne miejsce w codziennej diecie naszych dzieci. Arbuz, na którego czekamy z utęsknieniem całą jesień i zimę, oraz Lilak pospolity, zwany też potocznie, do niedawna również przeze mnie, jako bez, czy też dziki bez.

Połączenie tych dwóch cudowności, daje nam zdrowy, odżywczy, niebanalny w smaku i zapachu sok. Wszystkie Księżniczki, i nie tylko (bo nie chcemy tu nikogo dyskryminować ;)) powinny docenić ten różowy sok, nie tylko za jego barwę. Miąższ arbuza, stanowi w 92% woda. Znajdziemy tam również witaminy A i C, minerały, takie jak magnez, potas, fosfor i przeciwutleniacze. Jednak, aby wycisnąć z owocu całą jego moc, to w dosłownym tego słowa znaczeniu, wkładamy do wyciskarki zarówno miąższ arbuza jak i skorupę. Wcześniej tylko należy ją dokładnie umyć. Ja pomocniczo używam do mycia sody oczyszczonej, która pomaga usunąć pestycydy z owoców, warzyw również. A więc, w skorupie tkwi cała moc odżywcza, miąższ doskonale nas nawadnia wodą strukturalną. To takiej wody potrzebuje nasze ciało.

Powtórzę się jeszcze, ale my wprost kochamy arbuzy, takie dojrzałe, słodkie, z kruchym miąższem, dlatego nie mogło go zabraknąć w tym różowym nektarze bogów. 😉
Z kolei lilak pospolity, nie tylko pachnie pięknie i zdobi nasze stoły, wnętrza domów, przepięknymi kompozycjami bukietów, ale też posiada wartości, o których fajnie wiedzieć. I tak oto lilak, można wykorzystać do soków, herbat, nalewek, maści. Sok arbuzowy z lilakiem pospolitym.

Wykonanie: arbuza dokładnie umyj przy pomocy szczoteczki i sody oczyszczonej. Podziel na mniejsze części. Lilaka delikatnie opłucz i połóż na sitku lub ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Możesz wycisnąć zarówno liście jak i kwiaty. Arbuza koniecznie wyciskaj razem z skorupą. Upewnij się, że Twoja wyciskarka poradzi sobie z taką twardością owoców. Jeśli wyciskasz z łatwością marchewki, to spokojnie z arbuzem Twoja wyciskarka sobie poradzi. Wyciskaj w wyciskarce wolnoobrotowej dla uzyskania klarownego, zdrowego soku. Tak przygotowany sok, z powodzeniem można przechowywać w szklanym pojemniku, w lodówce lub w przydomowej ziemiance. Za surowiec lecznicy służą liście i kwiaty, które swą wonią i liliowo fioletową barwą potrafią ukoić skołatane nerwy.
Liście należy zrywać przed pojawieniem się kwiatów i suszyć w zacienionym, przewiewnym miejscu. W połączeniu z kwiatami lipy, stanowią bardzo dobry środek napotny, pomagają w przeziębieniu. Liście świeże, zmielone, przyspieszają gojenie ropiejących ran. Ponadto, maści z liści lilaka, są pomocne przy bólach neurologicznych i stawowych.

Kwiaty, z kolei kochamy za zapach i cudowny nektar, do którego pszczółki nie potrafią się dostać, centymetrowa rurka w kwiatach im na to nie pozwala.
W medycynie ludowej (tej pierwotnej) z kwiatów lilaka przygotowywano napary do leczenia kaszlu, kokluszu, malarii i ostrych biegunek.

Podczas zrywania radzę nie zacierać oczu.
Więc co nam pozostaje jak tylko wypić do dna.
Korzystaj z mocy natury razem z nami.

Dlaczego warto pić soki wyciskanie z owoców i warzyw?

Jak zapewne każdy z Was wie, owoce i warzywa są dla nas cennym źródłem witamin, minerałów, antyoksydantów i wielu innych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Czy owoce i warzywa są dla nas głównym pożywieniem? Niestety znamy wszyscy odpowiedź na to pytanie. Obecnie w głównej mierze człowiek korzysta z rozwiązań jakie daje mu wysoko rozwinięty przemysł. Nasza dieta zaczęła nabierać kolorów od barwnych opakowań przetworzonego jedzenia, rzadziej są to warzywa i owoce. Produkty przetworzone niestety nie mają nam zwykle nic do zaoferowania, prócz węglowodanów, niezdrowego tłuszczu, nieprzyswajalnego białka, stabilizatorów i konserwantów. Utrzymanie zdrowej kondycji ciała i ducha przy głównym zastosowaniu tego typu „pożywienia” jest absolutnie niemożliwe. Jeżeli zapragniemy zmiany, decydując się przy tym na zdrowe, naturalne odżywianie, warto wybrać świeże soki owocowe i warzywne, które z łatwością można zrobić w domu. Mamy przy tym pewność, że nasz sok jest w 100% naturalny, bez dodatkowych ulepszaczy. To byłby ten pierwszy argument, przemawiający za korzyścią picia świeżo wyciskanych soków.

Następnym są liczne witaminy, minerały, antyoksydanty i bogate w działaniu związki, enzymy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywając taką świeżą bombę witaminową, w krótki i łatwy sposób dostarczamy sobie tych niesamowitych korzyści.

Po trzecie, soki stanowią dla nas idealne źródło strukturalnej wody, której pragnie nasze całe ciało, wszystkie narządy, z każdą komórką z osobna.

Kolejno, świeżo wyciskane soki dostarczają nam czystej energii, bowiem zawarta w owocach fruktoza pobudzi do działania mózg i wszystkie komórki naszego ciała.

Nie należy tu mylić pojęć z fruktozą z syropu kukurydzianego, który jest dodawany do niemal wszystkich produktów przetworzonych. Syrop ten jest bardzo szkodliwy dla naszego ciała, jak wykazało już wiele badań, mimo to nadal jest stosowany.

Kolejnym aspektem jest smak soków wyciśniętych z owoców czy warzyw. Szeroka gama produktów daje nam niezliczone możliwości łączenia smaków, kolorów i dobierania tych najbardziej odpowiednich dla siebie.

Argumentów jest wiele i są mocne jak siła natury. Zadbaj więc o swoje ciało, zdrowie, samopoczucie. Zafunduj sobie codzienną porcję bomby witaminowej z świeżo wyciskanych soków. To tak niewiele wysiłku kosztuje a przynosi niesamowite korzyści. Gdy już raz spróbujesz i poczujesz różnicę, nie zaprzestaniesz na tym. Zrób więc ten pierwszy krok i zacznij cieszyć się z tego co dała Ci natura.

Czosnek niedźwiedzi w oliwie

Czosnek niedźwiedzi to bardzo popularne dzikie warzywo, stosowane w Niemczech, Austrii, Rumunii, w Rosji, na Ukrainie, tam znane jako czeremsza.
Wiele badań i obserwacji prowadzonych w wielu państwach, przyczyniły się do tego, że czosnek niedźwiedzi zyskuje coraz większą popularność, właściwie można by rzec, że staje w blasku sławy.

W Polsce niestety dopiero zaczyna być zauważany. Nawet „zagrał” maleńki epizod w dramacie Antoniego Czechowa, gdzie w akcie drugim, występuje w humorystycznym dialogu.

Gdzie można spotkać czosnek niedźwiedzi?

Otóż, czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną, i aby móc go legalnie zbierać należy uzyskać pozwolenie wojewódzkich władz z ochrony środowiska.

Głównie spotkamy go na obszarach wilgotnych lasów liściastych, w górach, na Pogórzu, a niewielkie obszary porośnięte czosnkiem, znaleźć można w całej Polsce. Na spotkanie warto mu wyjść w doliny bieszczadzkich rzek, tam siedliska czosnku stanowią nawet kilkukilometrowe łany.

Charakterystyka

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina, która na pierwszy rzut oka przypomina konwalię majową, której liście są trujące. Można też pomylić czosnek niedźwiedzi z zimowitem, który rośnie raczej na suchszych terenach.
Aby nie doszło do pomyłki, wystarczy potrzeć liście i powąchać. Jeśli wydobędzie się z nich wyraźnie czosnkowy aromat, to oznacza, że trafiliśmy na przysmak niedźwiedzi.

Do jadalnych części rośliny należą: pędy, liście, kwiaty oraz cebule.

Kiedy zbierać?

Liście – koniec marca do początku maja. Wtedy są najbardziej aromatyczne. Potem nadają się jeszcze do zbioru przez ok. 3 tygodni, ale mają delikatniejszy smak i miedziane plamki.
Cebule i pędy – od sierpnia do nawet późnej jesieni.

Właściwości zdrowotne:

Czosnek niedźwiedzi znany jest z cennych substancji czynnych i jego właściwości farmakologiczne są zbliżone do czosnku uprawnego, pospolitego. Niemniej jednak aromat jaki wydostaje się z ust po zjedzeniu jest łagodniejszy i krócej się wydziela.

Czosnek niedźwiedzi charakteryzuje się bardzo silnym działaniem bakteriobójczym. Stosowany w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych przynosi świetne rezultaty. Do jego walorów zalicza się zawartość flawonoidów, witaminy C, wysokie stężenie związków siarki, które w stężeniu pobiły wszystkie rośliny w Europie, wynika tak z badań, które opublikowano w „Journal of the American Cancer Society”. Mowa tam o nieinwazyjnym zastosowaniu czosnku niedźwiedziego w leczeniu glejaka, nowotwora mózgu.

Najsilniejsze działanie czosnku niedźwiedziego wykazują młode listki.

Warto stosować w swojej diecie czosnek, z uwagi na bardzo silne właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza się właśnie organicznym związkom siarki. Chronią bowiem organizm przed działaniem wolnych rodników, hamują rozwój i zwalczają komórki nowotworowe, dzięki pobudzaniu do pracy systemu odpornościowego.

Ponadto, czosnek niedźwiedzi usprawnia działanie układu sercowo-naczyniowego. Dzięki wysokiej zawartości adenozyny, czosnek niedźwiedzi jest świetną rośliną dla osób z miażdżycą, nadciśnieniem.

Duża zawartość żelaza to kolejny powód dla którego warto sięgać po czosnek niedźwiedzi. Dzięki zawartości witaminy C i chlorofilu żelazo jest łatwo przyswajalne.

Czy warto stosować tą roślinę? Odpowiedź dla mnie jest prosta. Tak! Zdecydowanie tak.

Warto zaopatrzyć też swój ogród o czosnek niedźwiedzi. Ja ostatnio spotkałam czosnek niedźwiedzi w małym warzywniaku, a więc z dostępnością nie jest tak źle.

Zastosowanie czosnku niedźwiedziego w kuchni.

Jednym z naszych ulubionych przysmaków opartych na czosnku niedźwiedzim jest pesto, które przygotowujemy z drobno posiekanych, młodych liści.
Liście należy umyć, osuszyć, posiekać drobno lub zblendować blenderem w kształcie litery S. Tak przygotowany czosnek niedźwiedzi układamy w słoiku, naprzemiennie posypując solą (najlepiej kłodawską lub himalajską), i polewając oliwą. Zamykamy słoik i gotowe. W lodówce można przechowywać taki czosnek w oliwie nawet do roku.

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie czosnku jest kiszenie. Działamy identycznie jak z ogórkami. Liście układamy w słoiku, możemy dodać kawałek korzenia chrzanu, przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie) i sól. Całość zalewamy wrzątkiem, zakręcamy i wuala.
Czosnek niedźwiedzi można również dodawać do mizerii. Wspaniale wzbogaci smak.

Skoro po czosnek niedźwiedzi sięgają niedźwiedzie i mają taką krzepę, dlaczego by nie pójść w ich ślady?

Na zdrowie!