Czosnek niedźwiedzi w oliwie

Czosnek niedźwiedzi to bardzo popularne dzikie warzywo, stosowane w Niemczech, Austrii, Rumunii, w Rosji, na Ukrainie, tam znane jako czeremsza.
Wiele badań i obserwacji prowadzonych w wielu państwach, przyczyniły się do tego, że czosnek niedźwiedzi zyskuje coraz większą popularność, właściwie można by rzec, że staje w blasku sławy.

W Polsce niestety dopiero zaczyna być zauważany. Nawet „zagrał” maleńki epizod w dramacie Antoniego Czechowa, gdzie w akcie drugim, występuje w humorystycznym dialogu.

Gdzie można spotkać czosnek niedźwiedzi?

Otóż, czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną, i aby móc go legalnie zbierać należy uzyskać pozwolenie wojewódzkich władz z ochrony środowiska.

Głównie spotkamy go na obszarach wilgotnych lasów liściastych, w górach, na Pogórzu, a niewielkie obszary porośnięte czosnkiem, znaleźć można w całej Polsce. Na spotkanie warto mu wyjść w doliny bieszczadzkich rzek, tam siedliska czosnku stanowią nawet kilkukilometrowe łany.

Charakterystyka

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) to roślina, która na pierwszy rzut oka przypomina konwalię majową, której liście są trujące. Można też pomylić czosnek niedźwiedzi z zimowitem, który rośnie raczej na suchszych terenach.
Aby nie doszło do pomyłki, wystarczy potrzeć liście i powąchać. Jeśli wydobędzie się z nich wyraźnie czosnkowy aromat, to oznacza, że trafiliśmy na przysmak niedźwiedzi.

Do jadalnych części rośliny należą: pędy, liście, kwiaty oraz cebule.

Kiedy zbierać?

Liście – koniec marca do początku maja. Wtedy są najbardziej aromatyczne. Potem nadają się jeszcze do zbioru przez ok. 3 tygodni, ale mają delikatniejszy smak i miedziane plamki.
Cebule i pędy – od sierpnia do nawet późnej jesieni.

Właściwości zdrowotne:

Czosnek niedźwiedzi znany jest z cennych substancji czynnych i jego właściwości farmakologiczne są zbliżone do czosnku uprawnego, pospolitego. Niemniej jednak aromat jaki wydostaje się z ust po zjedzeniu jest łagodniejszy i krócej się wydziela.

Czosnek niedźwiedzi charakteryzuje się bardzo silnym działaniem bakteriobójczym. Stosowany w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych przynosi świetne rezultaty. Do jego walorów zalicza się zawartość flawonoidów, witaminy C, wysokie stężenie związków siarki, które w stężeniu pobiły wszystkie rośliny w Europie, wynika tak z badań, które opublikowano w „Journal of the American Cancer Society”. Mowa tam o nieinwazyjnym zastosowaniu czosnku niedźwiedziego w leczeniu glejaka, nowotwora mózgu.

Najsilniejsze działanie czosnku niedźwiedziego wykazują młode listki.

Warto stosować w swojej diecie czosnek, z uwagi na bardzo silne właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza się właśnie organicznym związkom siarki. Chronią bowiem organizm przed działaniem wolnych rodników, hamują rozwój i zwalczają komórki nowotworowe, dzięki pobudzaniu do pracy systemu odpornościowego.

Ponadto, czosnek niedźwiedzi usprawnia działanie układu sercowo-naczyniowego. Dzięki wysokiej zawartości adenozyny, czosnek niedźwiedzi jest świetną rośliną dla osób z miażdżycą, nadciśnieniem.

Duża zawartość żelaza to kolejny powód dla którego warto sięgać po czosnek niedźwiedzi. Dzięki zawartości witaminy C i chlorofilu żelazo jest łatwo przyswajalne.

Czy warto stosować tą roślinę? Odpowiedź dla mnie jest prosta. Tak! Zdecydowanie tak.

Warto zaopatrzyć też swój ogród o czosnek niedźwiedzi. Ja ostatnio spotkałam czosnek niedźwiedzi w małym warzywniaku, a więc z dostępnością nie jest tak źle.

Zastosowanie czosnku niedźwiedziego w kuchni.

Jednym z naszych ulubionych przysmaków opartych na czosnku niedźwiedzim jest pesto, które przygotowujemy z drobno posiekanych, młodych liści.
Liście należy umyć, osuszyć, posiekać drobno lub zblendować blenderem w kształcie litery S. Tak przygotowany czosnek niedźwiedzi układamy w słoiku, naprzemiennie posypując solą (najlepiej kłodawską lub himalajską), i polewając oliwą. Zamykamy słoik i gotowe. W lodówce można przechowywać taki czosnek w oliwie nawet do roku.

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie czosnku jest kiszenie. Działamy identycznie jak z ogórkami. Liście układamy w słoiku, możemy dodać kawałek korzenia chrzanu, przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie) i sól. Całość zalewamy wrzątkiem, zakręcamy i wuala.
Czosnek niedźwiedzi można również dodawać do mizerii. Wspaniale wzbogaci smak.

Skoro po czosnek niedźwiedzi sięgają niedźwiedzie i mają taką krzepę, dlaczego by nie pójść w ich ślady?

Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *