Odżywianie i pielęgnacja ciała

Sok z arbuza i lilaka pospolitego

Która Księżniczka nie kocha różowego? Ja takiej nie poznałam jeszcze.
A moje Księżniczki uwielbiają różową barwę, i to pod każdą postacią. Różowy, pachnący i przepyszny sok zaskarbił sobie szczególne miejsce w codziennej diecie naszych dzieci. Arbuz, na którego czekamy z utęsknieniem całą jesień i zimę, oraz Lilak pospolity, zwany też potocznie, do niedawna również przeze mnie, jako bez, czy też dziki bez.

Połączenie tych dwóch cudowności, daje nam zdrowy, odżywczy, niebanalny w smaku i zapachu sok. Wszystkie Księżniczki, i nie tylko (bo nie chcemy tu nikogo dyskryminować ;)) powinny docenić ten różowy sok, nie tylko za jego barwę. Miąższ arbuza, stanowi w 92% woda. Znajdziemy tam również witaminy A i C, minerały, takie jak magnez, potas, fosfor i przeciwutleniacze. Jednak, aby wycisnąć z owocu całą jego moc, to w dosłownym tego słowa znaczeniu, wkładamy do wyciskarki zarówno miąższ arbuza jak i skorupę. Wcześniej tylko należy ją dokładnie umyć. Ja pomocniczo używam do mycia sody oczyszczonej, która pomaga usunąć pestycydy z owoców, warzyw również. A więc, w skorupie tkwi cała moc odżywcza, miąższ doskonale nas nawadnia wodą strukturalną. To takiej wody potrzebuje nasze ciało.

Powtórzę się jeszcze, ale my wprost kochamy arbuzy, takie dojrzałe, słodkie, z kruchym miąższem, dlatego nie mogło go zabraknąć w tym różowym nektarze bogów. 😉
Z kolei lilak pospolity, nie tylko pachnie pięknie i zdobi nasze stoły, wnętrza domów, przepięknymi kompozycjami bukietów, ale też posiada wartości, o których fajnie wiedzieć. I tak oto lilak, można wykorzystać do soków, herbat, nalewek, maści. Sok arbuzowy z lilakiem pospolitym.

Wykonanie: arbuza dokładnie umyj przy pomocy szczoteczki i sody oczyszczonej. Podziel na mniejsze części. Lilaka delikatnie opłucz i połóż na sitku lub ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Możesz wycisnąć zarówno liście jak i kwiaty. Arbuza koniecznie wyciskaj razem z skorupą. Upewnij się, że Twoja wyciskarka poradzi sobie z taką twardością owoców. Jeśli wyciskasz z łatwością marchewki, to spokojnie z arbuzem Twoja wyciskarka sobie poradzi. Wyciskaj w wyciskarce wolnoobrotowej dla uzyskania klarownego, zdrowego soku. Tak przygotowany sok, z powodzeniem można przechowywać w szklanym pojemniku, w lodówce lub w przydomowej ziemiance. Za surowiec lecznicy służą liście i kwiaty, które swą wonią i liliowo fioletową barwą potrafią ukoić skołatane nerwy.
Liście należy zrywać przed pojawieniem się kwiatów i suszyć w zacienionym, przewiewnym miejscu. W połączeniu z kwiatami lipy, stanowią bardzo dobry środek napotny, pomagają w przeziębieniu. Liście świeże, zmielone, przyspieszają gojenie ropiejących ran. Ponadto, maści z liści lilaka, są pomocne przy bólach neurologicznych i stawowych.

Kwiaty, z kolei kochamy za zapach i cudowny nektar, do którego pszczółki nie potrafią się dostać, centymetrowa rurka w kwiatach im na to nie pozwala.
W medycynie ludowej (tej pierwotnej) z kwiatów lilaka przygotowywano napary do leczenia kaszlu, kokluszu, malarii i ostrych biegunek.

Podczas zrywania radzę nie zacierać oczu.
Więc co nam pozostaje jak tylko wypić do dna.
Korzystaj z mocy natury razem z nami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *