Orzechowe ciasteczka "kulki mocy".

Orzechowe ciasteczka "kulki mocy".

Witajcie Kochani 🙂

Mam dla Was słodką i pachnącą inspirację, co Wy na to?
Lubicie przekąsić coś na słodko? do kawy, herbaty, albo nie macie pomysłu na słodycz dla dziecka do przedszkola, szkoły, na podróż..?
Fajnie, jeśli taka słodycz nie będzie napakowana syropem glukozowo-fruktozowym, barwnikami i konserwantami. Wtedy śmiało mogą się częstować wszyscy, zwłaszcza Ci najmłodsi.

Moja propozycja to ciasteczka, kuleczki,format dowolny, wybierzcie sami.  Wykonane z orzechów,osłodzone syropem z agawy, który jest dla nas bezpiecznym słodzikiem i całkowicie naturalnym. A więc będzie słodko i przede wszystkim zdrowo. Ciastek nie potrzeba piec, więc chwila moment i są gotowe do zajadania.

Składniki:

*1 szklanka zmielonych orzechów włoskich, laskowych lub innych (wcześniej należy je namoczyć, najlepiej na całą noc)
*1/3 szklanki zmielonych płatków zbożowych
*5-6 łyżek mąki migdałowej
*6 łyżeczek syropu z agawy lub klonowy może być
*starta skórka z pomarańczy (odrobinę dla aromatu lub z całej pomarańczy, jak wolisz..)
*sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
*4 łyżeczki ekologicznych wiórek kokosowych (to ważne by były ekologiczne, gdyż te drugie, bardziej dostępne są twarde i znacznie mniej aromatyczne)
Turlamy z ciasta kulki lub wycinamy kwadraciki a’la ciasteczka i polewamy czekoladą, wykonaną w taki oto sposób:

Pół szklanki oleju kokosowego (tłoczony na zimno), topimy w garnku na malutkim ogniu i dodajemy od razu pół szklanki surowego kakao i tyle samo miodu lub syropu z agawy, mieszamy przez jakieś 2-3 minuty aż masa zacznie gęstnieć (idealna konsystencja to taki trochę rzadszy budyń). Ważne by robić to na małym ogniu.
Gotowa czekolada do dekoracji! 🙆

Jeśli nie masz orzechów, możesz użyć samej mąki migdałowej i płatki zbożowe, wtedy ciasto będzie bardziej zwarte i lepsze do wałkowania i wycinania ciastek.
Jak zwykle zachęcam do eksperymentowania. Ja lubię połączenie pomarańczy i czekolady, ale tak właściwie możesz użyć zamiast startej skórki i soku z pomarańczy, mleka roślinnego, np. kokosowego, ryżowego lub migdałowego.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj odrobinę mąki migdałowej, z amarantusa, kokosowej…
Jeśli natomiast jest zbyt gęste, dodaj odrobinę więcej soku lub mleka roślinnego.

A czekoladę, którą w ten sposób przygotujesz, możesz użyć do zrobienia kostek czekolady (do tego będą potrzebne foremki) lub płaskie naczynie w kształcie np. prostokąta wyłóż papierem śniadaniowym, (ten do pieczenia jest zbyt sztywny), ewentualnie użyj folii spożywczej, ona najlepiej się sprawdzi, ale nie przelewaj na nią bardzo ciepłej czekolady, odczekaj chwilę, aż ostygnie. Do takiej foremki możesz włożyć suszone śliwki, które wcześniej dobrze jest opłukać ciepłą wodą (patrz na skład po prostu, czy nie ma tam konserwantów w postaci sorbinianu potasu E202, dwutlenek siarki E220) i osuszyć, wszelkiego rodzaju orzechy, bakalie, suszone banany, maliny, jagody, poziomki..

Wylej czekoladę do formy, wygładź szpatułką i schowaj do lodówki, zanim ktoś się do niej dobierze. 😉

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *